Herman Kroon

Herman Kroon is een liefhebber die intens kan genieten van de schoonheid van de natuur. De schepping zit zo wonderlijk mooi in elkaar !! Daar oog voor hebben en dat onderzoeken geeft hem veel vreugde en voldoening.

Dit betreft bijvoorbeeld de gedragingen van de duiven op het hok, de aankomst van een steenvroege duif, een koppel vliegende duiven in topvorm, een doffer die de koppel verlaat voor een sprint alleen, maar ook de kennis van de erfelijkheidswetten en daar toepasbare patronen in ontdekken.

Dit geeft een “drive” voor de zoektocht naar dominante erfkracht!!

Vanaf 2009 tot heden is Herman gefocust op geniale duiven uit bewezen super kwekende bloedlijnen !!

 

Even een stukje theorie;

Ø  Het lichaam is opgebouwd uit cellen (ruw geschat 10 miljard)

Ø  In 1 cel drijft een celkern in vocht.

Ø  Op de celkern liggen lintvormige chromosomen

Ø  Op de lintvormige chromosomen liggen de tienduizenden genen

Ø  De genen vormen samen de bouwtekening van het lichaam

Ø  De code van 1 zo’n gen bestaat uit zo’n 3 miljard letters in de juiste volgorde.

Ø  Staat er 1 letter verkeerd, of ontbreekt er 1 letter dan kan dit leiden tot grote gevolgen voor het lichaam.

Echte kampioenen zullen nooit rusten bij wat ze hebben, maar altijd op zoek zijn naar toplijnen, om hun bestand te verbeteren. Eigenschappen waarin hun duivenbestand kan aangevuld worden, zoals taaiheid, slimheid, snelheid, karakter, stabiliteit, vitaliteit, intelligentie enz.

Voor het werken naar een collectie topkwekers betekende dit voor Herman dat er gestart moet worden, vanuit de allerbeste dominante verervers die er hebben bestaan.

Hieruit worden een viertal lijnen opgebouwd. Deze worden onderling gekruist op zoek naar de beste combinaties, maar ook via de beste duiven zuiver gehouden in familiekweek, om de kweekkwaliteit niet te verdunnen. De kinderen worden getest op de kweek en in de wedstrijden en weer tegen de beste kwekers terug gezet.

Op deze manier is de kans op het kweken van superduiven (met name dominante verervers!!) een stuk groter!!

Door kwaliteit zo hoog mogelijk te houden, is de kans op een supervlieger veel groter. Meestal ontstaat deze uit een kruising. We weten dat het samengaan van 2 toplijnen een extra “boost” geeft. Helaas geeft dat lang niet altijd dominante verervers. Daar is veel meer voor nodig. Zijn bij een succesvolle kruising de genen teveel dooreengehusseld, dan geeft dat wel een super vitale duif, maar de erfkracht neemt af. Voor een dominante erfkracht is het nodig dat de goede genen van de beide partners “klikken”, ofwel; “het moet pakken”!! Daarvoor is nodig dat de genen van beide partners ongeveer op dezelfde plaats zijn gelokaliseerd, zodat ze elkaar bij de versmelting (mitose) makkelijker kunnen vinden!

Een geniale vliegduif die óók superieur vererft, is zeldzaam en uiterst waardevol. Ik heb 6 wereldbekende dominante verervers op een collage gezet. Er zijn er uiteraard meer te noemen.

Een dominante vererver geeft met verschillende partners superieure nakweek en dat over meerdere generaties!!

In sommige gevallen wordt de kwaliteit in de 1e generatie onderdrukt. In dat geval kunnen er in de 2e generatie wel weer superduiven ontstaan. Gebeurt dat pas in de 3e generatie, dan kun je er van uit gaan dat de kwaliteit meer ligt aan de gebruikte partners dan aan de duif zelf!!

Zelf ben ik zeer onder de indruk van de lijn van de Rambo-Kannibaal-Golden Lady-de Kleine Dirk-de Wondere Dirk enz.

Een lijn die ook super nakweek geeft is de lijn van de Kleinen en de Wittenbuik

Tenslotte zijn ook de Olympiade 003 en de Jan superverervende lijnen die hun stempel hebben gezet op de duivensport.

Wie bovenstaande theorie beheerst en toepast, zal op termijn de vruchten er zeker van plukken !!

Scroll naar boven