Weblog 15-04-2014

Vandaag maar weer eens een artikel voor de site.

Het kweekhok is bijna dubbel zo groot geworden. Er zijn 24 bakken bij geplaatst. Ook zijn er 2 daglichtlampen extra geïnstalleerd en dat zorgt er voor dat het meteen veel aangenamer wordt om op het hok te vertoeven. Dat is belangrijk, zeker als het je werk is! De 24 bakken zijn inmiddels bezet door nieuwe aanwinsten, maar ook door al eerder aangeschafte duiven, die nu eindelijk in aanmerking komen voor een vaste stek op het kweekhok.

Zo zitten er nu duiven uit 2007 en 2008 waar nog niet of amper uit is gekweekt. Prachtige rasduiven met een fijne afstamming, maar helaas, geen ruimte en geen tijd… En als dan de vraag naar andere rassen toevallig groot is, schieten deze duiven er bij in. Maar dat gaat nu veranderen. Het plan is on deze duiven in lijn te koppelen, zodat de bloedlijn bewaard blijft en vanaf volgend jaar bij gezondheid, zullen ze aan het kweekprogramma volop mee doen. Het opvallende is, dat het enkele jong uit hen gekweekt, toch ook goed blijkt te vliegen en te kweken! Zonde dus om er geen gebruik van te maken. Zo liet ik een klant/duivenvriend een kleinzoon zien van de Kleine Figo en het Witkopje. Dan weten de kenners genoeg. Hij zei: “Als mijn maat wist dat dit hier zat, kwam hij hem meteen halen”. Niet verder vertellen dus, want ik wil deze duiven niet kwijt…  Overigens werden er wel jongen uit besteld.

Daarom is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben voor alle duiven die het waard zijn om uit te kweken. Dat wilde ik er eigenlijk maar mee zeggen. De focus komt ook op de vlieghokken te liggen. Deze worden dubbel zo groot gemaakt om toekomst ” prooff” te zijn.

Komend vliegseizoen gaan er, voor zover ik het kan nagaan voor het eerst “Kroonduiven” op de dagfond gespeeld worden. Ik weet dat er een doffer een 50e prijs speelde op Chateaudun tegen zo’n 11.000 duiven. Verleden jaar haalde Ton Anders een stunt uit door 7 duivinnen op Ruffec te spelen. Toch een dikke 700 km! Alle 7 vlogen ze goed in de prijzen. Te beginnen met 5, 6 en 8 in het samenspel tegen 126 duiven en aan de 23e prijs alles thuis! Daar zaten toen ook (gekruiste) Heremansduiven tussen! Nu was Ruffec een vlucht met een gemiddelde zwaarte en geen kopwind, maar ze hingen toch meer dan 8 uur in de lucht!! Ik vond het in ieder geval een prachtige uitslag!

Door pech met de automatische verlichting konden de doffers niet worden gespeeld in 2013. Ze vielen in de koprui. Daardoor werd er op de oude duiven vluchten alleen met duivinnen gespeeld. Dat Ton ondanks deze zware handicap, nog 12 midfondkampioen in afdeling 5 West is geworden, zegt wel iets over zijn kwaliteiten als melker en tomeloze inzet!!

Met de jonge duiven speelde dit verlichtings probleem niet en werd hij 5e kampioen in de afdeling west!!

Nu gaat deze 2 jarige ploeg doffers (met de ervaring van jaarlingen) gespeeld worden. Maar het is een prachtig team en de verwachtingen zijn hoog…

Scroll naar boven