Geurt Doppenberg

 

 

 

 

 

 

 

 

“Een neus voor goede duiven”

Ik hoefde vandaag niet ver van huis, Nijkerk, om informatie te vergaren voor een artikeltje over de winnaar, Geurt Doppenberg, van Blois. Voor menigeen geen makkelijk concours. Geurt speelt onder de naam “Geurt Doppenberg” maar tijdens ons gesprek kwam ik al snel tot de conclusie dat hij deze naam maar moet veranderen in “Geurt en Alie Doppenberg” want hier wordt de duivensport gezamenlijk beoefend. Geurt mag je bestempelen als een liefhebber die feeling heeft voor goede duiven en altijd op zoek is naar versterking.

Een aantal jaren geleden kreeg hij een zwaar herseninfarct. Na het ontwaken uit zijn comateuze toestand was zijn geheugen totaal verdwenen. Zijn duiven hebben hem hier weer boven op geholpen. Door zich te fixeren op de ringnummers van de duiven kwam langzaam het geheugen weer terug en functioneert Geurt weer op zijn oude niveau.

Zijn hokaccommodatie is beperkt in omvang. Wat mij opviel was dat de hokken ondanks de enkele glazen pannen vrij donker waren wat weer tot gevolg heeft dat de pennenrui nog zeer beperkt was. Gespeeld wordt “dubbel weduwschap” waarbij de duivinnen los op kapelletjes zitten. Het aanlopen wordt tegengegaan door een triplexplaat welke onder een hoek van ± 60° tegen de achterwand is geplaatst.

De duiven waar hier mee gevlogen wordt zijn voornamelijk afkomstig van Embregts-Theunis, Leo Broeckx, A. Schaerlakens, H. van Schaijk uit Lienden en Jacob Poortvliet. Bij de Comb. van Egdom schafte hij zich een dochter uit “Jerommeke” aan. “Jerommeke” was 1eDuifkampioen Dagfond afd. 7 en “Olympiadeduif” in Oostende. Een andere superduif is de “Red Arrow” was in 2009 1e duifkampioen Midfond van Afd. 7 en Asduif van de gehele Afd. 7 en tevens Generaal Duifkampioen van de Regio. De winnares van Blois, “Red Alice”, is hier een kleindochter van. Zij speelt verder een 2e NPO Noord Afd. 7 en 5e NPO Totaal Afd. 7. (Op de site van PV. De Woudvliegers is de afstamming van “Red Alice” te zien.) “Dream Girl” is nog zo’n kanjer. In 2012, als jaarling, 1e Duifkampioen navlucht Afd. 7 en 1e Asduif snelheid in de Regio. Dit jaar weer 1e Duifkampioen Vitesse in de Regio. Geurt voert de Beyers mengeling met als aanvulling de natuurlijke producten van DHP waar hij een grenzeloos vertrouwen in heeft. Medicijnen zijn taboe voor hem. Bij aanvang van het seizoen gebeurd de training met de vlag welke later niet meer wordt gebruikt. Saillant detail, wanneer de temperatuur stijgt worden de trainingen ’s morgens vervroegd en ‘s avonds verlaat. De duiven hoeven dus geen inspanning te leveren bij hoge temperaturen. Ik was bij twee gedreven duivenliefhebbers die wij bij de diverse huldigingen nog wel zullen tegenkomen is mijn vaste overtuiging.

 

 

Scroll naar boven